Späť

Koľko času potrebuje zlodej na vypáčenie okna?

Výber okien a dverí často podlieha estetickým vnemom a vkusu ich nového majiteľa. Rovnako dôležité sú izolačné vlastnosti a funkčnosť. Zamýšľali ste sa však niekedy nad tým, akú úlohu zohráva bezpečnosť pri výbere okien a dverí do vášho nového domu? Ako sa hovorí, “safety first” alebo bezpečie rodiny a všetkých obyvateľov domu by mala byť na prvom mieste. Preto sa dnes pozrieme na faktory, ktoré zaručujú maximálnu ochranu dverí a okien.

BEZPEČNOSŤ PLASTOVÝCH OKIEN A DVERÍ

Až 82% vlámaní do domu je spáchaných cez okná a terasové dvere

Skúsený, ale aj príležitostný lupič bude pripravený. Výsledky nemeckých testov bezpečnosti vypočítali pri rodinných domoch rýchlosť vlámania so skrutkovačom len neuveriteľných 5 sekúnd! Ak by ste spali na poschodí, ani si nevšimnete, že máte v dome nevítaného hosťa. Najčastejšie vlámania sú spáchané cez terasové dvere, okná na prízemí a potom cez vchodové dvere, menej cez balkónové dvere a pivničné okná a dvere.

Bezpečnosť tkvie v kovaní

Práve tento atribút predurčuje vchodové dvere pre odolnosť voči vlámaniu. Štandardne sa pri výbere dverí stretnete s kovaním, ktoré obsahuje prevodovku, teda zámok s jedným jazýčkom. Takéto kovanie slúži na to, aby krídlo pri pribuchnutí o rám zaseklo jazýček a my sme mohli dvere následne otočením kľúča zamknúť. Pri takomto spôsobe však dochádza k nedostatočnému zachyteniu krídla (len v jeho strede) a v priebehu času a vplyvom poveternostných podmienok sa krídlo začne prehýbať. Vplyvom vetra a slnka vzniká v hornej a spodnej časti krídla medzera, čo majiteľ zbadá veľmi rýchlo. Cez dvere v týchto miestach spozoruje prienik vzduchu, prievan alebo bude preňho časom obtiažne dvere zamknúť.

Ako zabezpečiť vchodové dvere?

Existuje riešenie, ktoré dodá vašim dverám odolnosť voči vetru aj voči vlámaniu, a to je kovanie s automatickou prevodovkou na zámku pozostávajúce z dvoch jazýčkov navyše. Jeden umiestnený v hornej a jeden umiestnený v spodnej časti krídla spolu zachytia celé dvere a zabránia tak ich prehýbaniu.

Bezpečnosť okien

Štatistiky vlámania rodinných domov ďalej ukazujú, že k vlámaniu cez okno dochádza najčastejšie vypáčením krídla, cez vyklopené okno, rozbitím, cez otvorené okno, prevŕtaním rámu či vyrezaním skla. Štandardnú kľučku pri tom zlodej pootočí len za 8 sekúnd.

Aký systém kovania použiť?

V Aneko pracujeme výhradne s bezpečnostným systémom kovania. Navyše, systém je možné zdokonaliť pridaním bezpečnostnej kľučky s blokovacím tlačidlom, bez zatlačenia ktorého nie je možné kľučkou pohnúť. Zároveň systém ponúka možnosť vetrania okna všetkými spôsobmi. Základom bezpečnosti okna je bezpečnostný čap hríbikového tvaru a bezpečnostný protikus.

Ako obstál náš systém kovania v bezpečnostnom teste?

Bezpečnostný test nášho kovania, pri ktorom boli použité najčastejšie typy náradia, preukázal, že ani po 8 minútach sa nepodarilo potenciálnemu zlodejovi preniknúť cez okno do interiéru, a to napriek značnému poškodeniu okna. Celé video o pokus vlámania si môžete pozrieť tu:

Bezpečnostné kovanie od Aneko

V Aneko dbáme nielen na kvalitu, ale aj na bezpečnosť okien aj dverí. Pre plastové okná ENERGY používame celolištové bezpečnostné kovanie, automatické zaisťovanie dverí – 3 strelky, 2 uzatváracie tŕňe, 1 závoru a bezpečnostnú vložku.

V rámci bezpečnostnej triedy RC2 poskytujeme certifikovanú montáž, certifikovanú výrobu komponentov a certifikované výrobky. V prípade záujmu o zvýšenú bezpečnosť ponúkame hustejšie kotvenie cez rám a výstuhu.

Dôkazom kvality a bezpečnosti našich okien a dverí je aj fakt, že naše výrobky inštalujeme do objektov, pri ktorých je bezpečnosť na prvom mieste, ako sú banky a budovy súdov.

Bezpečnosť vašej rodiny

Pokiaľ máte v dome veľkorozmerné okná a ste rodičom malých detí, ktoré sa často hrávajú v interiéri, možno vám napadá myšlienka, ako domácnosť vybaviť tak, aby boli deti v bezpečí. Základné bezpečnostné sklo, ktoré ponúkame, pozostáva z dvoch skiel s hrúbkou 3 mm, medzi ktorými sú umiestnené 2 integrované fólie, ktoré okno ochránia pri silnom náraze pred prípadným zosypaním skla.

Inovácie, ktoré vás chránia

Novinkou je služba integrovaného snímania v hríbiku, ktoré je súčasťou kovania. Sleduje polohu kľučky a je možné ho napojiť na bezpečnostný systém alebo systém domácej automatizácie. Na rozdiel od štandardných snímačov má jednu veľkú výhodu. Pri pribuchnutí vplyvom prievanu sa nemôže stať, že bude systém na okno reagovať ako na zavreté. Integrovaný magnet v hríbiku hlási polohu okna “zavreté” len v prípade, ak je kľučka naozaj zatvorená. Takáto automatizácia vám poskytne pocit maximálnej ochrany vášho domu, rodiny aj majetku.

Je pre vás bezpečnosť vášho domu dôležitá? Obráťte sa na expertov, spoločnosť s viac ako 25 ročnou tradíciou. Navštívte nás v našom showroome a naši skúsení kolegovia vám poradia s výberom a pomôžu zodpovedať vaše otázky.

Ďalšie články

Potrebujete poradiť?

037/ 64 22 057

aneko@aneko.sk

Pošlite nám správu