Späť

5 rád, čo musíte vedieť pred kúpou okien a dverí

Rada č.1: Cenovo najlacnejšie okná a dvere nemusia byť pre vás tá najlepšia voľba.

Trh je presýtený. Pôsobia na ňom rôzni predajcovia, sprostredkovatelia a montážne firmy. Aby sa uplatnili na trhu, mnohí musia znižovať ceny. Zníženie cien dosahujú dovozom necertifikovaných okien a dverí zo zahraničia, prípadne neodbornou montážou s čo najnižšími nákladmi – samozrejme všetko na úkor kvality.

Náš tip: Okná si vyberte z ponuky známych renomovaných výrobcov s históriou, skúsenosťami a hlavne bohatými referenciami.

 

Rada č.2: Pri výbere okien myslite aj na ekonomiku prevádzky vášho domu.

Vyberte si okná s čo najnižším súčiniteľom prestupu tepla. Čím nižší súčiniteľ prestupu tepla, tým budete mať menšie výdavky cez zimu za vykurovanie a cez leto za klimatizáciu. Tento súčiniteľ ovplyvňuje najmä:

  • Počet komôr v profile. Okná na slovenskom trhu majú min. 3 komory a viac. Čím viac komôr, tým väčšia úspora prevádzkových nákladov.
  • Stavebná hĺbka plastového okna. Minimálna hĺbka je 70mm. Čím väčšia je táto hĺbka, tým je okno staticky stabilnejšie, silnejšie a má nižší prestup tepla.
  • Počet skiel v okne. Niekedy sa používali len dvojsklá. V súčasnosti je štandard používať trojsklá. Pre ešte lepšie tepelno-izolačné vlastnosti sa priestor medzi sklami vypĺňa plynmi ako sú xenón alebo kryptón.

Náš tip: Zistite si od vašich potenciálnych dodávateľov tepelno-izolačné parametre okien, porovnajte ich medzi sebou a vyberte si okná s čo najnižším súčiniteľom prestupu tepla.

 

Rada č.3: Dajte si záležať aj na výbere kvalitného kovania.

Nezabúdajte, že okná budete chcieť otvárať, sklápať či posúvať po celú dobu ich životnosti. Taktiež je dôležité, aby okná po pár rokoch používania neprestali dostatočne tesniť.

Náš tip: Vyberte si časom preverené kovania napr. od firiem Maco, Winkhaus či GU. POZOR DÔLEŽITÉ: Ak máte malé deti alebo aspoň plánujete mať, nezabudnite na funkciu detskej poistky!

 

Rada č.4: Nezabudnite, že aj výstuž plastových okien hovorí o ich kvalite.

Tu je priestor pre „lacné firmy“ ušetriť na nákladoch. Výstuž totiž nevidno a čo oko nevidí, to srdce nebolí! Slabá výstuž spôsobuje prehýbanie rámov, zlé zatváranie a nedostatočné tesnenie okien. Priehyb okien závisí aj od kvality použitého plastu. Žiaľ, nekvalitný plast sa časom odhalí aj sám – na slnku zožltne, popraská a stáva sa drobivým.

Náš tip: Ak sa vám pri porovnávaní cenových ponúk vyskytne cena s „veľkou zľavou“, dajte si tú námahu a zistite prečo.

 

Rada č. 5: Už teraz myslite na rosenie a pleseň plastových okien.

Jedná sa o najviac diskutovanú tému okolo okien. Všeobecne sa dá tvrdiť, že plastové okná veľmi dobre tesnia, a preto sa odporúča dostatočne vetrať. Moderné okná majú sofistikovanejšie mikrovetranie a namiesto kovového vymedzovacieho rámika skiel používajú vylepšený systém SWISSPACER. Platí, že trojsklá sa menej rosia ako dvojsklá.

Náš tip: Dajte prednosť oknám bez kovového rámika s kvalitným mikrovetraním.

 

Pre viac informácií a rád k vášmu projektu, nás môžete kontaktovať na telefónnom čísle 037 / 64 22 057, alebo nám napíšte email na aneko@aneko.sk. Ak máte záujem o nezáväzné nacenenie, môžete využiť aj náš kontaktný formulár Nezáväznej kalkulácie 

Ďalšie články

Potrebujete poradiť?

037/ 64 22 057

aneko@aneko.sk

Pošlite nám správu